Taidetestaajat-hanke sai nuoret liikkeelle

Taidetestaajat-hanke sai nuoret liikkeelle

Taidetestaajia eli 8. luokkalaisia nuoria kävi sadoittain teatterivierailulla.

Taidetestaajat-hanke sai nuoret liikkeelle

Kouvolan Teatterissa vieraili helmikuussa noin 300 kahdeksasluokkalaista nuorta Taidetestaajat-hankkeen merkeissä. Kouvolan eri yläkouluista olevia nuoria nähtiin syksyllä jo 200 oppilaan verran.

Vierailun aikana oppilaille järjestettiin teatterityöpajoja ja he osallistuivat My Fair Lady -musikaaliesitykseen. Ennen sitä heille oli toimitettu tutustuttavaksi teatteripedagogi Elina Ylisuvannon koostama ennakkomateriaali teatterityöstä ja musikaalin teemoista.


Reetta Kiislahti painoi oman kädenjälkensä Taidetestaajien yhteisteokseen.

Pukutyöpajasta ääni- ja valosuunnitteluun

Kouvolan Teatteri halusi tuottaa Taidetestaajille kokonaisvaltaisen teatterikokemuksen ja madaltaa kynnystä tulla teatteriin. Tarkoituksena oli avata teatterin tekemisen eri osa-alueita. Mitä kaikkea ja keitä kaikkia tarvitaan, että esitys saadaan näyttämölle? Tärkeää oli nostaa esille yhdessä tekemisen voima ja ilo.

Musikaaliesityksen lisäksi nuoret kiersivät teatterin kulisseissa ja osallistuivat eri ammattilaisten ohjaamiin työpajoihin. He sovittelivat teatterin rooliasuja, olivat mukana yhteisötaideteoksen valmistamisessa ja tutustuivat nuortenteatteriin. Lisäksi he tekivät puku-, valo- ja äänisuunnittelua improesitykseen, jossa nähtiin ammattinäyttelijöitä.

Työpajojen edetessä teatteri-innostus tarttui nuoresta toiseen. Haastattelimme Reetta Kiislahtea, joka kertoi olevansa ensimmäistä kertaa Kouvolan Teatterissa. Reetta totesi, että: ”Musikaalissa oli mielenkiintoiset hahmot, ja se oli realistinen aikakauteen nähden. Tarina oli mukaansatempaava, ja sitä oli helppo seurata. Kaiken kaikkiaan kokonaisuus oli hyvin toteutettu, ja musikaalia suosittelen ehdottomasti muillekin!”


Improamassa näyttelijät Veli-Matti Karén ja Nina Petelius-Lehto. Nuoret valitsivat esitykseen puvut ja vastasivat äänien ja valojen suunnittelusta.

Valtakunnallinen Taidetestaajat-hanke

Taidetestaajat on kolme lukuvuotta (2017–2020) kestävä kulttuurin suurhanke, joka vie taiteen äärelle kaikkiaan noin 180 000 nuorta eli 60 000 lukuvuodessa. Mukana ovat kaikki Suomen koulut, joiden nuoret tekevät yhden taidevierailun omassa maakunnassaan ja yhden valtakunnalliseen kohteeseen. Taidetestaajien vierailukohteet ovat laadukkaita, hyvää yleisötyötä tekeviä taideorganisaatioita.

Hankkeen ydintavoitteena on saada nuoret kokemaan taidetta ja tarjota heille ikimuistoisia elämyksiä ja innostavia oivalluksia.

Lisätiedot: www.taidetestaajat.fi