Veli-Matti Karén

Mustapukuinen nainen valmistuu

Mustapukuinen nainen valmistuu

Veli-Matti Karén

Mustapukuinen nainen -jännitysnäytelmä on hyvässä vauhdissa, ensi-ilta 25.1. Kuvassa ohjaaja Veli-Matti Karén.

Vaikuttavuutta luodaan yhdistämällä mielikuvitusta näyttämörealismiin

”Iso kuva, kokonaisuus, alkaa olla hyvässä vaiheessa. Nyt harjoitellaan lisää, että saamme kohtaukset toimimaan”, kertoo Veli-Matti Karén ohjaamansa Mustapukuinen nainen -jännitysnäytelmän työvaiheesta juuri ennen joulutaukoa.

Mustapukuinen nainen on jännitystarina, joka antaa mahdollisuuden toteuttaa villeimpiäkin visioita, mutta vaatii hienoviritteistä tarkkuutta: ”Aloitimme ideoimalla yhdessä mitä mielikuvituksellisimpia tilannekuvia ja kauhuefektejä. Mietimme, millä luodaan jännitystä ja vaikuttavuutta. Tällä viikolla olemme testanneet useita efektejä ja vain toimivimmat nähdään lopputuloksessa.”

Jännityselementtejä teatterin keinoin

Tarinassa todellinen ja mielikuvitus yhdistyvät kiinnostavasti. Yksi taso on korostetusti tässä ja nyt tapahtuvaa näyttämörealismia, toinen taso avaa jännitysfantasian.

Näyttelijöitä on vain kaksi, mutta he tekevät yhteensä kymmenen roolia. Roolihahmosta toiseen siirrytään kohtausten myötä pienin konkreettisin muutoksin, jotka tapahtuvat katsojien silmien alla. Pukusuunnittelija Leila Kosonen kertoo tämän tuoneen oman kiinnostavuutensa hahmojen luomiseen: ”Näyttämöllä on vaaterekki, josta näyttelijä ottaa tarvitsemansa asun. Näitä asuja on voitu tuunata melko ovelastikin, jotta hahmolle syntyy helposti oikea karaktääri.”

Näytelmän juoni vie Lontoosta Englannin syrjäiselle maaseudulle, sumuisille nummille ja rämeisiin – ja samalla siihen sekoittuu jännityselementtejä, joiden toteuttamisessa ääni- ja valosuunnittelulla on suuri rooli.

Valosuunnittelija Esa Kurri on päässyt kehittelemään mm. katoamisia, ilmestymisiä sekä silmänräpäyksessä tapahtuvia tilanteen muuttumisia. Kauhuelokuvien ystävänä hänellä olikin monta huimaa ideaa näyttämölle tuotavaksi. Teatteritoteutukseen on haettu tiettyä elokuvallisuutta. Tehosteiden tulee olla teknisesti tarkkoja, jotta syntyy huima illuusio ja jopa tunne mystisestä aineettomuudesta. Illuusioiden rakentamisessa on ollut hyötyä siitä, että Kurri suunnittelee myös lavastuksen.

Innostus Mustapukuisen naisen tekemiseen syntyi ohjaaja Veli-Matti Karénin Lontoon matkalla. Kun Karén oli katsomassa kyseistä näytelmää, hän huomasi seuraavansa myös yleisön erittäin vahvaa mukana elämistä. Katsomossa oli kaiken ikäisiä, myös paljon nuoria, tunnelma oli käsin kosketeltava ja reaktiot riemukkaan rehellisiä. Karén halusi päästä kokeilemaan samaa Kouvolassa.

”Lontoossahan tämä näytelmä on jo ilmiö, joka jokaisen pitää nähdä. Esitysvuosia siellä on 30 ja katsojia yli 8 miljoonaa. En halua silti ajatella, että tämä juttu olisi klassikkonäytelmä perinteisessä mielessä, vaan pikemmin kummitustarina, jollaisten kertominen on kaikille tuttua.”

Ohjaajana näyttelijänä tunnettu Veli-Matti Karén

Karén tunnetaan Kouvolan Teatterin näyttelijänä, ammattiteatterin ohjaajana hän toimii nyt ensimmäistä kertaa: ”Olen todella iloinen mahdollisuudesta. Tämä on avannut aivan uutta perspektiiviä teatterityöhön. Näyttelijänä sitä on voinut toivoa ohjaajalta sitä ja tuota, mutta nyt näen asian toiselta puolen. Mustapukuista naista ei voisi tehdä huonolla tiimillä, onneksi meillä on paras.” Karén on tyytyväinen näyttelijäkollegoihinsa Panu Poutaseen ja Sami Kosolaan, ja kehuu heidän keskinäistä vuorovaikutustaan roolien rakentamisessa.

”Kaikkiaan koko työryhmällä on iso merkitys. Ohjaajana kannan vastuun, mutta annan tilaa toisille asiantuntijoille. Se on luovassa työssä tärkeää.”  

Mutta onko Mustapukuinen nainen tullut uniisi, ohjaaja Veli-Matti Karén?
”On tullut, on!! Mutta ehkä kuitenkin vain sen takia, että ratkaisen unissani näyttämöllisiä kysymyksiä.” Kun tarkennan asiaa, hän myöntää tyylilajinkin ehkä valvottavan hieman. Jännityksellä odotamme ensi-iltaa!

Susan Hill – Stephen Mallatratt:
MUSTAPUKUINEN NAINEN

Ensi-ilta 25.1.2019 Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä. (ikäs. 13+) Lue lisää näytelmästä >>