Draama Anu Pentikin elämästä

Draama Anu Pentikin elämästä

Anu Pentikin elämästä kertova draama nähdään Kouvolan Teatterissa 2019. (Kuvassa Anu ja Topi Pentikäinen)

Anu Pentikin tarina näyttämölle

Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä saa lokakuussa 2019 kantaesityksensä Anu Pentikäisen eli Anu Pentikin elämäntarinaan perustuva draama. Näytelmän kirjoittaa Eppu Nuotio ja sen ohjaa teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi.  Liput tulevat myyntiin keväällä 2019. Tarinan alku on Kuusankoskella, ja se vie Posion kautta valtakunnalliseen tunnettuuteen.

Kantaesityksen valmisteleminen on jo hyvässä vauhdissa. Tässä tekijöiden mietteitä:

Mistä idea lähti liikkeelle?
”Kouvolaan tuloni jälkeen olen etsinyt mielenkiintoista aihetta, jossa olisi yhtymäkohtia seutuun ja se sisältäisi tarpeeksi draamallisia aineksia. Keramiikkataiteilija Anu Pentikin elämässä näitä toden teolla löytyy. Lähtökohtana on ollut mielikuva pienestä Anusta, joka piirtää isänsä tehtaalta tuomiin papereihin ensimmäisiä kuviaan. Ohjaajana minua kiinnostaa tämä lähtökohta – haluan tuoda esiin tekijöitä, joita Anu Pentikin menestyksen taustalla on. Millaisen tien hän on paperitehtaan työmiehen tyttärenä, yrittäjänä ja taiteilijana kulkenut?” Ohjaaja Tiina Luhtaniemi

Millaisia ajatuksia näytelmän tekeminen itse päähenkilön mielessä herätti?
”Olin otettu siitä, että Kouvolan Teatteri otti minuun yhteyttä. Mieheni Topi totesikin, että ei voi olla tuntematta muuta kuin hiljaista nöyryyttä, kun oma kotiseutuni huomioi uraani tällä tavoin.
     Toivon, että katsojat löytävät näytelmästä kasvutarinan pienestä äidittömästä tytöstä , joka onnistui saavuttamaan unelmansa. Uskon, että Eppu Nuotio saa kiteytettyä näytelmään vauhtia ja iloa, sillä se on elämäni ohjenuora.”
Anu Pentik

Miten kirjailija on hahmotellut tarinaa?
”Anu Pentik on suomalainen ikoni, hänen elämäntyönsä on lähes kaikille tuttu. Olen etuoikeutettu saadessani kirjoittaa tämän poikkeuksellisen voimaannuttavan elämäntarinan Kouvolan Teatterin näyttämölle.
     Minua innoittavat Anun ja Topin rakkaustarina, Anu Pentikin Kuusankoski ja hänen Posionsa, hänen kasvunsa taiteilijaksi ja yrittäjäksi. Hänen rohkeutensa, sitkeytensä ja moneen suuntaan avautuva lahjakkuutensa.  Anu Pentik vapautti äitini sukupolven kultareunaisten kahvikalustojen pakosta ja siksi hänen tarinansa on myös jokanaisen ja lähes jokaisen suomalaisen kodin tarina.”
Kirjailija Eppu Nuotio

Anu Pentikin elämästä lyhyesti
Taidekeraamikko Anu Pentik (os. Eeva Anneli Pasi) on luonut yhdessä yrittäjäpuolisonsa Topi Pentikäisen kanssa taide- ja käyttöesineitä valmistavan Pentik Oy:n.

Toimiessaan askarteluohjaajana Tarinaharjun parantolassa Siilinjärvellä Anu Pasi tapasi tulevan aviomiehensä liikunnanopettaja Topi Pentikäisen. Haave asua luonnon keskellä Lapissa vei heidät Posiolle, jossa Anu jatkoi taidekäsitöiden, etenkin savi- ja nahkatöiden, parissa. Ensimmäiset oman kodin kellarissa tehdyt kynttilänjalat myytiin Posion Essolla. Pentik Oy aloitti toimintansa 1971. Nykyään Pentik Oy työllistää kaikkiaan yli 300 henkilöä. Vuonna 2012 Anu Pentik valittiin Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kunniatohtoriksi ja Pro Finlandia mitalin hän sai kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 2017 Anu Pentik järjesti ”Kolme tilaa” -näyttelyn Helsingin Taidehallissa. Näyttely saavutti 46.500 kävijää.

Anu Pentikin elämäntarinaan perustuvan draaman kantaesitys Kouvolan Teatterissa syksyllä 2019.
Lisätietoja julkaistaan myöhemmin. Liput tulevat myyntiin alkukeväällä 2019.