Milloin viimeksi nauroit oikein kunnolla? Syksyn paras piristys 3.11. alk.

Milloin viimeksi nauroit oikein kunnolla? Syksyn paras piristys 3.11. alk.

 

Nauru pidentää ikää, poistaa stressiä, lisää yhteenkuuluvuutta ja jopa immuunivastetta. Tähän ei riitä ihan pieni hihitys tai tekonauru, vaan täytyy nauraa oikein todella, niin että vesi valuu poskille ja koko keho rentoutuu. 2 minuutin nauru vastaa 45 minuutin rentoutumista.

Ja miten tästä pääsisi nauttimaan?

Näytelmä joka menee pieleen saa ensi-iltansa Kouvolan Teatterissa 3.11. Tampereella, Oulussa, Lontoossa ja Broadwaylla valtavaksi vyöryksi yltyneen suosion saanut brittifarssi tarjoaa hyvän syyn jättää kotisohva myös Kouvolan suunnalla!

Mikä käynnistää naurumoottorin?

Naurun aiheuttaja saattaa olla vaikkapa osuva tilannekomiikka. Juuri sitä tarjoaa farssimme. Se, kuinka nopeasti tajuamme vitsin ytimen, määrää, naurattaako se oikein ollenkaan. Tähän perustuu toimiva farssi. Tarkkaan harjoitellut tilanteet syntyvät näyttämöllä kuin luonnostaan ja aiheuttavat (kröh) yllätyksellisiä yhtälöitä. Tutkimusten mukaan huumori on parhaimmillaan, kun sen ymmärtämiseen liittyy äkillinen, luova käänne - ja bingo! Sitä farssimme suorastaan tulvii.

Entä mitä sanoo huippuasiantuntija, näyttelijä Panu Poutanen, mistä huumori syntyy?

”Rytmistä. Aluksi on ymmärrettävä perinpohjaisesti näytelmän tapahtumien konteksti, eli kehys. Kun sen sisäistää, voi etsiä ilmaisulle oikean rytmin,” sanoo Poutanen ja toteaa hyvän rytmin löytyvän vasta yleisön edessä. ”Se vaatii näyttelijältä hereillä olemista,” lisää hän ja virnistelee sen hoituvan tässä näytelmässä kuin itsestään - tai ainakin syytä olisi, sillä ”kaikki, mikä voi mennä pieleen, myös menee pieleen”. Tilannehuumoria syntyy siis ”arvaamattomista asioista”.

Vinkki: Huumori toimii parhaiten porukassa

Takaisin tieteen pariin. Tutkijat* uskovat naurun perimmäisen tarkoituksen olevan sosiaalisten siteiden vahvistaminen: ”Mitä enemmän naurua, sitä vankemmin ryhmä sitoutuu yhteen.” Näinhän se on, olo on erittäin mukava sellaisessa seurassa, jossa on koettu jopa hurvittoman hurjia hörönauruja. Ehkä farssimme siis sopisi kaveriporukan illan viettoon, tyhy-illan kohteeksi tai pikkujoulutunnelman pohjustajaksi?

Näytelmä joka menee pieleen.
Ensi-ilta 3.11.2017 Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä. Ohjaus Mika Nuojua, lavastus ja pukusuunnittelu Sanna Halme.
(Lewis.Sayer & Shields: The Play That Goes Wrong. The Best New Comedy 2015)

Katso lisää: http://www.kouvolanteatteri.fi/ohjelma/naytelma-joka-menee-pieleen

* Professori Steven Pinker, Massachusettsin teknillinen korkeakoulu (MIT), aivotutkimus ja kognitiotiede. Mahadev Apte, Duken yliopisto, kulttuuriantropologia. PS. Vaikka artikkeli on kirjoitettu pilke silmäkulmassa, tieteelliset näkökulmat ovat oikeita faktoja.