Historiaa & fiktiota, Ruokarouvan tytär

Historiaa & fiktiota, Ruokarouvan tytär

Kirjailija Enni Mustonen luo taikaa varistelemalla liiat kimalteet pois historian yltä. (Kuvassa lavastaja Camilla Nenonen, ohjaaja Sini Pesonen, kirjailija Enni Mustonen, näyttelijä Emma-Sofia Hautala & säveltäjä Iikka Kahri)

Historia ja kuvitelma muuttuvat eläväksi näyttämöllä

Kirjailija-tutkija Enni Mustonen on täynnä uskomattomia tarinoita historiasta, henkilöistä ja tapahtumista. Hän tuntuu eläytyvän historian tarinoihin niin elävästi, värikkäästi, rehellisesti ja ihmisluonnetta ymmärtäen, että kuuntelija antautuu täysin hänen kertomustensa vietäväksi. - Samaa vetovoimaa tuntuu olevan hänen ensimmäisessä näyttämösovituksessaan, Ruokarouvan tyttäressä.

Ruokarouvan tytär on kuin satu aikuisyleisölle, historialliseksi fantasiaksi kuvailtu teos, joka hurmaa elämänmakuisella ja siiville nostavalla tarinallaan.

Mustonen näkee entisaikojen ihmiset hyvin samanlaisina kuin nykyään. Juuri tällaisiksi hän on luonut kuvitteelliset henkilöt tarinoihinsa ja tällä tavalla hän on halunnut kertoa mukana vilahtelevista tunnetuista historian henkilöistä, kuten Tulenkantajiin kuuluneista Olavi Paavolaisesta, Ilmari Pimiästä ja Katri Valasta - kuin kenestä tahansa nuoresta ihmisestä.

Nostalgian kimalletta on varisteltava hieman pois, jotta löytyy jotain kiinnostavampaa. ”Sadussa on oltava halkeamia”, kirjailijan sanoin.

Vapauden ja rohkeuden teemat voimauttavat

Yhtenä Ruokarouvan tytär -musiikkinäytelmän teemana on 20-luvun uusi nainen. Aiemmasta naisen roolista kohti avarampaa itsenäisyyttä ja vapautta suuntaava, hiuksensa polkkamittaan lyhennyttänyt, yliopistossa opiskeleva ja oman kehonsa määräysvallan ottava uusi nainen. Amerikkalaiset flapper-girlsit olivat tämän aatteen rohkeimpia edustajia, mutta kyllä Suomessakin osattiin.

Tosin tarinan päähenkilöä Kirstiä mukaan pitää hieman houkutella. Kirstiä ympäröi Tulenkantajien kirkasotsaiset nuoret, runot, taide ja draama – mutta hän ei oikein rohkene heittäytyä intomieliseen uuden ajan paatokseen.

Hieman syrjästä katsova nuori Kirsti on epävarma elämänsä suunnasta. Unelmien ja rohkeuden välillä on ristiriita, joka estää häntä saamasta elämää omiin käsiinsä. Traagisen käännekohdan jälkeen viisas Ida-äiti kuitenkin pistää Kirstin liikkeelle kohti itsenäistymistä.

"Sankariksi ei tarvitse syntyä"

Pääroolin esittäjä Emma-Sofia Hautala näkee tarinassa lohtua: ”Kenenkään ei tarvitse syntyä sankariksi, sellaiseksi voi kasvaa toisten tuella. Yksin ei tarvitse ratkaista kaikkea.” Niinpä Kirstin tarina rohkaisee itse kutakin omalla elämänkaarellaan.

Emma-Sofia Hautala kertoi tykästyneensä rooliinsa myös siksi, että henkilöhahmo ei ole millään tavalla itsestään selvä: ”Kirstin kasvutarina on aidon oloinen ristiriitoineen, siksi sitä on kiinnostava lähteä tuomaan näyttämölle.”

Ruokarouvan tytär on uusi kotimainen näyttämöteos, joka vie ajatukset vapauden ja rohkeuden teemoihin. Tarinaa kasvattavat art deco -henkinen lavastus, epookkia sekä satua yhdistävä pukusuunnittelu sekä 20-luvun tunnelmaa luovat koreografiat ja sävellykset. Musiikkikappaleet tuovat esiin roolihenkilöiden sisäistä maisemaa, ja aivan niin, näytelmän henkilöt tuntuvat yhtäkkiä niin tutuilta. Nyt ei auta muu, kuin odottaa ensi-iltaa 8. helmikuuta saakka.

Enni Mustonen: Ruokarouvan tytär -musiikkinäytelmän kantaesitys 8.2.2018

Tulossa avoimia yleisötapahtumia:
to 18.1. klo 17 Ruokarouvan tytär -musiikkinäytelmän työryhmä esittelee näytelmää &
to 18. 1. klo 18-19 avoimet harjoitukset, Kouvolan Teatterin suuri näyttämö.
ke 7.2. klo 17 Enni Mustonen kirjailijatapaamisessa Kouvolan pääkirjastolla.