Kesänviettoa Patriarkan tyyliin

Kesänviettoa Patriarkan tyyliin

Mies ja berliininmunkki! Kuvassa on näyttelijä Hannu Kivioja, mutta kuuluuko munkki hänen vai roolihahmon kesäjuttuihin?

Kesänviettoa Patriarkan ja näyttelijä Hannu Kiviojan tyyliin

Yksi viime vuosien herkullisimmista draamoista nähdään Kouvolan Teatterissa 8.11. alkaen. Juha Jokelan kirjoittama Patriarkka on monien teemojen kautta perhettä, sukupolvia, nuoruutta sekä vanhenemista tarkasteleva nykynäytelmä. Yksi päähenkilöistä on todellakin tutustumisen arvoinen rakennustekniikan diplomi-insinöörinä työuransa tehnyt Heimo Harju. Roolissa nähdään Kouvolan Teatterissa uusi kasvo, näyttelijä Hannu Kivioja – tutustumisen arvoinen hänkin. ;)

Projektit kruunaavat kesän?

Heimo pelaa shakkia säällä kuin säällä, aina kun löytyy sopiva pelikaveri. Mutta hänen suurin kesähaaveensa on riittävän haastava rakennusprojekti. Kesämökin laiturin uusiminen on liian pieni projekti hänen makuunsa, mutta uuden päärakennuksen rakentaminen jo kelpaa. Niin ja energiaratkaisut mietitään tietenkin nykyaikaisesti. Hommat tehdään kunnolla tai ei ollenkaan.

Heimo Harju elää projektien kautta, eläkevuosien viettäminen suklaavanukasta syöden ei häntä tyydytä: ”Mä huomasin, että mä mussutan koko ajan jotain pehmeitä jälkiruokia. Jäätelöitä tai cremé bruleeta. (…)” Tällaisiin ajatuksiin hän päätyi, kun huomasi muutaman eläkevuoden jälkeen kaipaavansa merkityksellistä tekemistä:

”Mä oon ajautumassa johonkin järjettömään vanukasregressioon ja samaan aikaan mun pää toimii paremmin kuin koskaan. Jos on niin, että mä pystyn vielä auttaan maatani, niin millä oikeudella mä jätän sen työn tekemättä?” – Entäpä, jos Heimo ottaisi edes kesällä rennosti, millaisia ideoita näyttelijä Hannu Kivioja hänelle ehdottaa?

Ota hitaasti ja nauti!

Ensimmäisenä Hannun mieleen tulee järven tai meren ranta – ja sauna. ”Olisi ihana vain maata siinä aivan rantaviivan lähellä penkillä ja kuunnella aaltoja, silmät kiinni”,  hän haaveilee. Sellainen voisi olla vaikkapa täydellinen juhannusilta.

Myös loppukesän tunnelma vie veden äärelle, mutta sävy on tummempi: ”Tumma taivas, sininen, miltei musta. Tähtitaivas. Kellun järvessä selällään, korvat jäävät vedenpinnan alle, kohinaa, hiljaisuus. Aineeton olo, hyvä olla, ” kuvailee hän  kesäyöhön sijoittuvaa tunnelmaa. Entäpä kesätuoksu? Millaisia mielikuvia siitä irtoaa?

”Kahvi ja berliininmunkki. Kahvintuoksu sekoittuu kevyeen kesätuuleen. Makaan siinä riippumatossa ja luen kirjaa”,  huokaa Hannu. Riippumatossa hän lukee kirjaa – tai jos rehellisiä ollaan, ennemmin tulevien projektien käsikirjoituksia. Tulevana kesänä luettavana on yhteensä neljä käsikirjoitusta, muun muassa suunnitteilla olevan poliisisarjan sekä erään elokuvan plari. Joukossa on myös Patriarkka-draaman käsikirjoitus, jota aletaan harjoittaa näyttämölle syyskuun puolivälin paikkeilla. Marraskuun 8. päivä ensi-iltansa saavan näytelmän ohjaa teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi.

Katso lisää näytelmästä >>

Heimo Harjun on siteeraukset ovat Juha Jokelan Patriarkka-draaman käsikirjoituksesta (Nordic Drama Corner).